Welkom bij Wonen Noordwest Friesland Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Woonwensen kinderen uit Oosterbierum

Woonwensen kinderen uit Oosterbierum

Leestijd: 3 min

Een huis met een ruime tuin, zonnepanelen en goed gezelschap

Dat zijn de woonwensen van kinderen uit Oosterbierum! 

De kinderen van groep 6, 7 en 8 van CBS De Flambou uit Oosterbierum hebben met elkaar nagedacht over het wonen van de toekomst. Wat vinden zij belangrijk en welke woonwensen hebben ze. Maar ook wat is er goed en minder goed in Oosterbierum. Op 13 februari presenteerden ze de resultaten in de klas, aan Dorpsbelang en aan Wonen Noordwest Friesland. 

Alle partijen waren onder de indruk van de enthousiaste presentaties van de verschillende groepjes. De kinderen gaven goed onderbouwde adviezen en willen actief meedenken en meedoen in het dorp. Prachtig om te zien hoe enthousiast er is nagedacht over het dorp en wonen in de toekomst! 

Woonwensen
De kinderen hebben goed voor ogen in wat voor woning ze willen wonen: een normaal huis, liefst vrijstaand, met een grote en opgeruimde tuin en ruimte voor dieren. Milieubewust zijn ze ook: veel kinderen willen zonnepanelen en een milieuvriendelijke woning. De woning moet bestaan uit meerdere kamers, een leefkeuken en een ruime woonkamer. Maar het belangrijkste in de woning vinden ze toch wel prettig en goed gezelschap! 

Leefbaar Oosterbierum 
Om goed advies over de woonomgeving en leefbaarheid van Oosterbierum te kunnen geven, hebben de leerlingen in tweetallen praktijkonderzoek in het dorp gedaan. Daarbij maakten ze foto’s en tekeningen van woon- en leefsituaties die goed zijn, maar ook van situaties waar het beter kan. 

Een gat in de speeltuin is alle groepen een doorn in het oog. Daar zijn zelfs al ongelukken mee gebeurd. Het blijkt het gat van de dorpskerstboom te zijn... Dorpsbelang neemt hierop direct actie. Afval op straat, hondenpoep en te snel rijdende auto’s zijn allemaal zaken die de kinderen graag anders zouden zien. Pluspunten in Oosterbierum zijn de aanwezige picknickbank met watertappunt en de Kloostertuin. De kinderen missen een zwemplek, goaltjes en een pannakooi in het dorp. Ook speeltoestellen of andere activiteiten voor de wat oudere jeugd zijn niet aanwezig. Daarnaast worden een supermarkt en discotheek gemist in het dorp. 

De kinderen vinden het een groot voordeel dat de mensen in het dorp ontzettend aardig zijn. Graag wil de jeugd meedenken en meehelpen om de leefbaarheid in het dorp te vergroten! 

Al met al waren we erg onder de indruk van de daadkrachtige en onderbouwde adviezen van deze groepen. En met zulke huurders in de toekomst die houden van goed gezelschap, actief zijn in eigen dorp, geen afval in de straat willen, een nette woning en tuin, staat WNWF in Oosterbierum een mooie toekomst te wachten!