Welkom bij Wonen Noordwest Friesland Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Tips bij weer- en schimmelplekken

Tips bij weer- en schimmelplekken

Leestijd: 2 min

Vraag het de vakman!

Onze vakmannen komen bij veel huurders thuis. Regelmatig vragen huurders hoe ze bepaalde zaken in de woning op kunnen lossen. Met hun jarenlange ervaring geven onze vakmannen graag wat tips. Deze keer gaat het over weer- en/of schimmelplekken. 

Schilder Johan van der Bent 

Johan werkt al jaren als schilder bij Wonen NWF. Hij ziet veel verschillende woningen. Regelmatig komt hij weer- en/of schimmelplekken tegen. Wij vroegen hem naar tips.  

Johan, als schilder herstel jij vaak weer- en/of schimmelplekken. Hoe doe je dat? En hoe kunnen onze huurders deze plekken voorkomen? 
Schimmel komt vooral voor in vochtige ruimtes zoals badkamers. Maar ook een minder geïsoleerd gebied in een woning kan een oorzaak zijn of lekkages. Schimmel herken je aan donkere plekken op je wand of plafond. Maar ook kitvoegen kunnen aangetast zijn en zwart worden. 

Schimmel is niet alleen lelijk om te zien, het kan ook gezondheidsproblemen opleveren.

Wat zijn jouw tips? 
Door de douche te drogen en door goed te ventileren, kun je schimmel voorkomen. Zie je toch schimmelplekken ontstaan, verwijder die dan met een soda-sopje of met een spuitbusje schimmel verwijderaar. Die zijn wel te koop in de supermarkt of bouwmarkt.

Hoe pak jij het aan?
Ik verwijder eerst de schimmel met een schimmelverwijderaar. Daarna behandel ik de plek met een coating. Wanneer dit is opgedroogd, saus ik het plafond met een schimmelwerende en vochtregulerende saus. Dat laatste wil ik ook graag als tip meegeven. Gebruik saus die geschikt is voor natte ruimtes.