Welkom bij Wonen Noordwest Friesland Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Syds Schat met welverdiend pensioen!

Syds Schat met welverdiend pensioen!

Leestijd: 3 min

Op de valreep vierde deze techneut zijn 45-jarig jubileum bij Wonen NWF

Op 1 november 2021 is het zover: Syds Schat gaat met pensioen! Hij heeft in totaal iets meer dan 45 jaar bij Wonen NWF gewerkt. Een prachtige mijlpaal! In die jaren heeft hij heel wat werk verzet. Ook heeft hij zich jarenlang ingezet voor meer jongeren in de techniek. 

Op zijn laatste werkdag werd hij nog even in het zonnetje gezet. Met een zelfgemaakt bord en muziek van een draaiorgel werd hij opgewacht. Op 4 november nemen wij feestelijk afscheid van Syds bij Wonen NWF, met een hapje en drankje en muziek van zijn eigen band. 

De carrière van Syds
Op 1 februari 1979 trad Syds in dienst van Woningstichting Noordwest Friesland, het huidige Wonen Noordwest Friesland. Hij was toen al drie jaar werkzaam in het onderhoud bij de woningstichting van de gemeente Barradeel en ging mee in de fusie tussen deze woningstichting en Woningstichting Noordwest Friesland. Syds ging aan de slag als ontstopper van rioleringen. Na een jaar werd hem gevraagd om het ‘fonds klein onderhoud’ gestalte te geven. Alle reparaties binnen de woning moesten hierbij worden gedaan. 

Na de verhuizing van de corporatie in 1980 naar de Grietmansstraat heeft Syds samen met een collega het gehele magazijn op poten gezet en de inkoop geregeld via de groothandel. In de periode daarna groeide de buitendienst door. Naast het (klein) onderhoud hield Syds zich bezig met de (installatie) voormontage van keukens en douches. In 2004 heeft hij voor langere tijd het hoofd buitendienst vervangen. Ten gevolge daarvan is hij aangesteld als teamleider/planner van de buitendienst. Naast zijn kantoorwerk is hij nu nog ongeveer 4 uur per dag actief in het installatie/onderhoudswerk. In 1989 heeft hij samen met twee collega’s de ondernemingsraad opgericht, waarvan hij ongeveer zes jaar voorzitter was. 

Meer jongeren in de techniek
Syds heeft zich jarenlang ingezet voor het aantrekken van meer jongeren in de techniek. Door middel van speeddates, stages, theorie en praktijklessen bij het Middelsee college in St Anna, proberen jongeren in een zo vroeg mogelijk stadium te interesseren voor de technische beroepen. Ook werd aansluiting gezocht bij het mbo-onderwijs.

Nog een paar cijfers 
In deze 45 jaar heeft Syds vijf bedrijfsauto’s ‘versleten’. En met deze auto’s heeft hij ongeveer 600.000 werkkilometers gemaakt door Noord West Friesland. De schatting is dat hij ongeveer 1000 wc potten heeft geplaatst, duizenden kranen, stortbakken enzovoorts heeft gerepareerd en vervangen en honderden stroomstoringen heeft opgelost. En het is nooit klaar! 

Wat zijn de plannen na pensionering?
Syds heeft nu meer tijd voor zijn hobby’s: het restaureren van en sleutelen aan oude sportwagens, gitaren bouwen, onderhoud aan de woningen van zijn kinderen. Ook kan hij dan vaker naar zijn stacaravan op Ameland.