Daarmee woont zij het langst in deze prachtige boerderij die is verbouwd tot een wooncomplex voor ouderen. Met haar 96 jaar is ze ook de oudste bewoner van De Homeije. Wij gingen met haar in gesprek.
Een mooie tuin met veel leven
Mevrouw Maas ontvangt ons in haar ruime appartement. Ze heeft een woonkamer, keuken, badkamer en twee slaapkamers. Ook heeft ze zelf een tuintje, met een mooie boom voor de ramen. Vaak kijkt ze naar buiten, naar het groen en alle vogels die langskomen. ‘Kijk daar gaat een specht’. Empatec houdt het gezamenlijk groen rondom de boerderij bij.
In De Homeije heeft iedere bewoner een eigen plekje op de zolder. Daar is ook een hobbyruimte waar de bewoners gebruik van mogen maken. Ook is er een gezamenlijke ruimte met een keuken. ‘Daar vier ik mijn verjaardagen voor de familie. En er is nog een logeerkamer, waar bijvoorbeeld familie kan overnachten. Mijn twee zonen en hun gezin wonen toch verder weg, dan is dat handig.’ Na een verbouwing in 1999 en 2003 zijn een aantal appartementen samengevoegd. ‘Ik heb toen een nieuwe ruime badkamer gekregen’ zegt mevrouw Maas.
Hoe bent u hier terecht gekomen?
‘Ik woonde alleen in een flatje in Utrecht, mijn man was jong overleden. Ik was op zoek naar een woongemeenschap, om meer dingen samen te kunnen doen. Via een kennis van de spoorwegen hoorde ik over woongroepen, waaronder De Homeije in Sexbierum. Dat trok me direct aan. Samen met een groep bewoners hebben we dit vanaf het begin opgebouwd. Waar begin je aan, vroegen mensen me in het begin, wonen in zo’n klein dorp in Friesland. Maar ik heb er nooit spijt van gehad’ aldus mevrouw Maas. ‘Ik heb zelfs Friese les gevolgd, hier in de gemeenschappelijke ruimte. Ik kan het nu beter verstaan, maar spreken doe ik het niet hoor.’
Als we in haar appartement rondkijken, zien we veel treinen. Mevrouw heeft bij de spoorwegen gewerkt. Ze was lokettist op verschillende plekken, zoals Eindhoven, Heerlen en Amsterdam. Ook haar vader, haar man en haar zus werkten bij het spoor. Nu werkt haar zoon bij de spoorwegen. Mevrouw Maas heeft nog steeds wat met treinen. Soms reist ze digitaal mee van station naar station.
Ziet u ook verschil tussen toen u hier kwam wonen en nu?
‘Vroeger was het meer samen. Meer samen eten, samen andere woongroepen bezoeken. En op maandagochtend deden we met elkaar de schoonmaak. Met natuurlijk ook een lekker kopje koffie erbij.’ Gelukkig is het contact nu nog steeds goed. ‘Als er wat is, staan we voor elkaar klaar. Ik woon hier nog steeds met heel veel plezier!’
De woongroep had vroeger een ballotagecommissie voor nieuwe bewoners. Als lid van deze commissie ging mevrouw Maas met een medebewoner naar de belangstellenden toe om te kijken hoe ze woonden. Dit leidde gelukkig nooit tot een afwijzing. Tegenwoordig gaat het anders. Als er een appartement vrijkomt, kunnen mensen daar via Wonen NWF – FrieslandHuurt – op reageren.
Mevrouw Maas heeft ook in het bestuur gezeten als penningmeester. Er is nog een heel archief over De Homeije bewaard gebleven. ‘Het zou mooi zijn als dat een plekje bij Wonen NWF zou krijgen.’ Tijdens de Personeelsdag van Wonen NWF heeft mevrouw Maas het archief overhandigd aan directeur-bestuurder Martine Huizinga.
Mevrouw Maas overhandigd het archief van
De Homeije aan Martine Huizinga
Heeft u nog tips voor ons als corporatie?
‘De boerderij zou misschien beter onderhouden kunnen worden. Ik maak me wat zorgen over het hele pand. Voor de rest heb ik eigenlijk geen klagen. Ik sta positief in het leven. Ik heb een hele mooie plek om te wonen. Als het mooi weer is, ben ik lekker buiten. Ik houd veel van lezen. Ook zoek ik nog dingen op via mijn mobiele telefoon en gebruik ik e-mail.’ De thuiszorg komt iedere ochtend en avond even langs. Op maandag krijgt ze vijf verse maaltijden voor de hele week. Ook maakt ze gebruik van Home Instead. ‘Dat heeft mijn zoon voor me geregeld, mijn kinderen en kleinkinderen wonen toch wel verder weg. Nu komt er twee keer per week iemand langs die dingen met mij doet. Boodschappen halen, naar de kapper, bezoeken van kennissen of even naar het tuincentrum. Maar ook helpen bij de administratie of kleine werkzaamheden in de tuin. Ik kan zelf aangeven wat ik zou willen op die middagen. Erg fijn hoor’.
We bedanken mevrouw Maas voor haar tijd en het fijne gesprek en geven haar een kleine attentie. Na het gesprek geeft mevrouw Maas ons nog een rondleiding door De Homeije. Wat een ruimte en wat een prachtige plek om te wonen!
Wooncomplex De Homeije in Sexbierum