Nieuwsbericht

‘Losse fearren’ als stimulans voor dorpsfeesten

Publicatiedatum: 15-05-2023

Niet alleen investeren in stenen, maar ook in leefbaarheid

Na jarenlang kwakkelen zijn dorpsfeesten terug van weggeweest. Corona is achter de horizon verdwenen en overal maken comités zich op om weer een mooi evenement neer te zetten.

Niet alleen investeren in stenen, maar ook in leefbaarheid
In de aanloop naar de zomer wijst Wonen Noordwest Friesland op ‘Losse fearren’, onderdeel van het leefbaarheidsfonds van de corporatie. ‘Onze belangrijkste taak is natuurlijk te zorgen voor goede, betaalbare en energiezuinige woningen’ zo vertelt gebiedsregisseur Anja Boersma. ‘Maar leefbaarheid staat bij ons ook hoog in het vaandel. Verbindende activiteiten zoals dorpsfeesten zorgen voor sterkere gemeenschappen, en dat houdt dorpen vitaal. Daarom dragen we ook graag bij aan activiteiten die dorpen leuker, mooier of leefbaarder maken.’

Langs de deuren
Een mooi voorbeeld zag de corporatie in Berltsum, waar bepaalde straten tijdens het dorpsfeest al jarenlang niet meer versierd werden. ‘Soms heb je nu eenmaal veel wisselingen in de woningen. En sommige nieuwe bewoners kennen het fenomeen ‘dorpsfeest’ helemaal niet. Eén buurtvereniging ging zelfs ter ziele – tot 2022. Toen besloot een drietal bewoners langs de deuren te gaan. Ze legden in meerdere talen de geschiedenis en betekenis van het dorpsfeest uit en zo werd besloten om samen de straat weer te gaan versieren.’ Dat werd een succes, zo vertelt gebiedsregisseur Boersma.
 
'Tijdens het opbouwen gingen veel deuren open en leerden allerlei buren elkaar kennen. Bij het afbouwen waren er zelfs nog méér nieuwe gezichten. Zo is de straat nu hechter en gezelliger dan voorheen’, laten de initiatiefnemers weten.

Samen aan de slag
Wat in Berltsum kan, kan ergens anders misschien ook, hoopt Wonen Noordwest Friesland. ‘Alle dorpen in ons werkgebied kunnen een beroep doen op ‘Losse fearren’. Wat zou het mooi zijn als bewoners overal samen weer aan de slag gaan om hun straat of dorp feestelijk aan te kleden!’ 

Verdere informatie én een aanvraagformulier zijn te vinden op de website van Losse fearren. 

 

Deel deze pagina