Welkom bij Wonen Noordwest Friesland Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Feestelijke oplevering Wierden en Terpen in Hallum!

Feestelijke oplevering Wierden en Terpen in Hallum!

Leestijd: 3 min

Rondom de kerk in Hallum is een mooi plan gerealiseerd

Er zijn 10 nieuwe huurwoningen en een unieke tuinmuur gebouwd. Ook is een boomgaard aangelegd. Aan de plannen en de realisatie ervan hebben meerdere partijen jarenlang gewerkt.

Feestelijke oplevering
Op 16 maart was de oplevering van het project Wierden en Terpen in Hallum. In MFC ’t Trefpunt vierden we een feestje met de buurt, de gemeente Noardeast-Fryslân en de bedrijven die aan dit project hebben gewerkt. In de verschillende speeches werd gesproken over het proces van vernieuwing en een leefbare buurt voor Hallum. Samen hebben we gewerkt aan samenhang en vernieuwing, met aandacht voor planten en groen. 

Na de speeches werd door wethouder Koonstra en mevrouw Zegers van Dorpsbelang Hallum symbolisch een perenboom op de terp geplant. Daarna werd nog gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en drankje in ’t Trefpunt. Historisch Hallum liet hierbij een film zien van de geschiedenis van de terp en de nieuwbouw. 

Brede samenwerking
De herinrichting is onderdeel van het project Terpen- en Wierdenland, dat Wonen NWF in samenwerking met de gemeente Noardeast-Fryslân, dorpsbelang Hallum, landschapsbeheer Friesland en het Waddenfonds in Hallum heeft gerealiseerd. In het plan is de radiaalstructuur van de terp versterkt wat het zicht op de kerk ten goede komt.  

‘Grutsk op it eindresultaat’
In opdracht van Wonen NWF heeft Lautenbag Architectuur een plan gemaakt voor 10 nieuwe huurwoningen op de terp bij de kerk. Bouwbedrijf Kolthof is de bouwer van deze woningen aan de Kleine Streek, de Grote Streek en het Kerkpad. ‘It wie in hiel aventoer want je bouwe op in terp, dus je krije te meitsjen mei argeology. Dat wie bêst wol spannend. Mar wy binne hiel grutsk op it einresultaat’, aldus Peter Geertsma, ontwikkelaar bij Wonen NWF. 

Twee woningen zijn levensloopgeschikt
Deze woningen hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De overige acht woningen zijn geschikt voor 1 á 2 personen. Deze woningen zijn voorzien van twee slaapkamers op de verdieping. Alle woningen zijn energiezuinig en duurzaam. Naast de nieuwe woningen is ook de gehele inrichting van het openbare terrein aangepast. Er zijn nieuwe voetpaden aangelegd, de openbare verlichting is vervangen en er is meer groen aan de omgeving toegevoegd. Een groot project met impact op de buurt. ‘We hebben er even op moeten wachten, maar zijn zeer tevreden hoe het geworden is', zo gaf een buurtbewoner aan. 

Eén van de nieuwe bewoners de heer Koos Pex vertelde aan RTV NOF ‘Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag, maar ik wil hier nooit meer weg. Het is ideaal wonen hier’. Klik hier voor het filmpje van de oplevering en het interview met de heer Pex.
  
Woningen en radiaalstructuur naar de kerk            Bewoner Koos Pex
Foto's door Koos Scherjon