Welkom bij Wonen Noordwest Friesland Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Een prettig huis in een perfect dorp!

Een prettig huis in een perfect dorp!

Leestijd: 4 min

Na 70 jaar is meneer Tjepkema nog steeds heel tevreden

Wist u dat Wonen Noordwest Friesland meer dan 400 huurders heeft die 40 jaar en langer van ons huren?! Bijzonder en hoog tijd om hierbij stil te staan. Samen met een groep trouwe huurders hebben we een plan gemaakt om hier aandacht aan te besteden. Binnenkort vertellen we hier meer over.

De heer Eelke Tjepkema uit Hallum spant de kroon
Hij woont al ruim 70 jaar (sinds 1951) in dezelfde huurwoning in Hallum. Tijd om een bezoekje te brengen. Gebiedsregisseur Anja Boersma en stagiair communicatie Tom Osinga gingen, voorzien van een pakketje van de bakker, bij hem langs voor een gesprek. 


Meneer Tjepkema met het pakketje van de bakker

Op bezoek bij de heer Tjepkema
Als we aan komen lopen, gaat de deur al open en worden we vanuit de voordeur van harte welkom geheten. We komen een gezellige en zeer nette kamer binnen.

Hij geeft zijn woning en het dorp Hallum een dikke voldoende. ‘Ja in tsien jaan dogge je net’ aldus meneer Tjepkema. Hij woont in een prettig huis in een perfect dorp. Met een redelijk mooi uitzicht. Hij woont namelijk aan de rand van Hallum. Voorheen had hij een vrij uitzicht totdat er tegenover hem woningen kwamen. 

De buurt is veranderd
In het begin betaalde hij ƒ 5,00 huur. Na al die jaren is de huur zodanig omhoog gegaan, dat hij hoopt dat het niet nog meer verhoogd wordt. Ook geeft hij een ander punt bij ons aan: ‘houd bij het uitbesteden van werkzaamheden wel de regie’. Zodat er goede communicatie en aandacht is als zaken langer duren. De buurt is wel veranderd. Het is toch ‘minder mei elkoar’ aldus meneer Tjepkema.

In al die jaren heeft meneer Tjepkema veel aan zijn woning gedaan. Een eigen cv erin gezet, een nette carport gemaakt en binnendeuren geplaatst naar eigen smaak. Het ziet er erg netjes uit. 

Meneer Tjepkema groeide op in dit huis 
Samen met zijn ouders, twee broers en een zus woonde hij hier, hij is de jongste in het gezin. Na het uitvliegen van zijn broers en zus en het overlijden van zijn moeder bleef hij in de huurwoning wonen. Vroeger sliep hij met zijn twee broers op één slaapkamer. Nu heeft hij het rijk alleen. De woning ziet er erg netjes uit. Ook de tuin is prachtig: mooi aangelegd, ingericht en bijgehouden. Dit doet meneer Tjepkema zelf. En twee keer per jaar komt de tuinman voor het grotere snoeiwerk en het winterklaar maken van de tuin. 

Met pensioen
Meneer Tjepkema is inmiddels met pensioen. Hij werkte als schilder, totdat dit door een ongeluk niet meer kon. Nadat hij een periode vrachtwagenchauffeur was, kon hij aan de slag bij Van der Meulen. Daar heeft hij nog 40 jaar gewerkt, 25 jaar in de productie en 15 jaar in de expeditie. Nu vult de heer Tjepkema zijn dagen met andere zaken. Hij leest graag en maakt puzzels. En als het weer het toelaat, fietst hij dagelijks nog zo’n 50 (!) kilometer.

Een verdienstelijke coach 
Vanwege zijn ongeluk kon hij zelf niet meer goed sporten. Toen bleek dat coaching hem erg goed lag. Zo heeft hij meer dan 12 jaar het 1e van Hallum (voetbal) gecoacht. Daarnaast was hij een verdienstelijk kaatscoach. Zo wist hij niet minder dan vijf keer “de bond” (NK) te winnen met zijn kaatspartuur! Hij bewaart hier warme herinneringen aan, ‘een prachtige tiid’ zo geeft hij aan. Trots toont hij ons een foto en het lintje waarmee hij geridderd werd. 

Wees tevreden
Graag geeft meneer Tjepkema nog een advies mee: ‘Wês tefreden mei wat jo ha! En hâld en meitsje it gesellich’ Als laatste geeft hij aan: ‘en onderhoud gewoon je tuin, een kleine moeite’.